Näin sen näeN
20-vuotisjuhlanäyttely
 

20.6. - 29.8.2002 Hartolan kunnantalo
Avoinna 7.30 - 15.00, suljettu 15.7. - 28.7.

http://people.jyu.fi/~konkkola/photo/exhibit/nainsennaen/

Markku Könkkölä, ARPS

Puh. työaikaan 014-2603594 ja muulloin 0400-188202

Olen syntynyt Jämsässä 1960. Jyväskylässä olen asunut vuodesta 1979 eli käytännössä saman ajan kuin olen valokuvannut. Alun mustavalkoisen kauden jälkeen olen kuvannut lähes pelkästään diamateriaalille pääasiassa luonnon kauneutta, mutta myös ihmisen jälkiä - niin hyviä kuin huonojakin.

Nyt olen kuvannut luontoa pian 21 vuotta ja oli aika tehdä oma juhlanäyttely - Näin sen näeN. Näyttely koostuu kolmesta pääteemasta: vesi, metsä ja kukat. Ne ovat koko ajan olleet tärkeimpiä kuvausaiheitani. Vesi kaikissa olomuodoissaan pilvistä mereen ja pisarasta jäähän on elämän lähde, mutta siinä samalla se saa aikaan uskomattomia ilmiöitä. Metsä on Suomelle taloudellisesti erittäin tärkeä ja juuri siksi on unohtunut, että metsä on paljon enemmän kuin puut. Kukat ovat kauniita katsella, mutta valitettavasti niistäkin monet ovat uhanalaisia ihmisen toiminnan vuoksi.

Näyttely Näin sen näeN on ensimmäinen oma näyttelyni. Se on toteutettu Vuorineuvos R.E. Serlachiuksen säätiön apurahalla ja omistettu rakkaille vanhemmilleni. Näyttely on ollut esillä Jämsänkosken Taidetalolla 1.-23.9.1999, Heinolan Lintutarhalla 27.9.-28.10.1999, Jyväskylässä Ympäristökeskus Kammissa 6.11. - 19.12.1999, Forssan Luonnonhistoriallisessa Museossa 7.1. - 6.3.2000, Helsingissä Luonnonkuva-arkistossa 6.3. - 28.4.2000 ja Kuusamossa touko-syyskuussa Oulangan opastuskeskuksessa, Karhuntassussa ja Kuusamotalolla. Reilun vuoden tauon jälkeen pystytin näyttelyn uudistettuna Turkuun kahteen paikkaan Aurajoen opastuskeskukseen Myllärintalolle ja Ruissalon opastuskeskukseen Tammenterhoon 7.4.-19.5.2002.

Aiemmin Jyväskylän yliopiston museon luonnontieteellinen osasto on tilannut kuvistani Lähteiltä sorakuopille -näyttelyn. Näyttelyn teemana olivat Suomen luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piiri ry:n järjestämien luontoaiheisten yleisökilpailujen kohteet. Se on ollut esillä myös Uuraisten kunnantalolla, Huhtasuon kirjastossa ja Cafe Picassossa Saarijärvellä. Näyttelyn voi tutustua myös WWW-osoitteessa http://people.jyu.fi/~konkkola/photo/exhibit/lahtsora/. Kesällä 2000 minulla oli kolmas näyttely Portaan pitäjä Hämeen luontokeskuksessa Tammelassa. Siihen voi tutustua osoitteessa http://people.jyu.fi/~konkkola/photo/exhibit/portaanpitaja/. 

Keväällä 1997 minulle myönnettiin Iso-Britannian Kuninkaallisen valokuvausseuran, The Royal Photographic Society:n arvonimi Associateship, lyhennetään ARPS. Suomen luonnonvalokuvaajat ry:n jäseneksi minut valittiin 1984, hallitukseen 1996 ja puheenjohtajaksi 5.2.2000, jota tehtävää hoidin kaksi kautta.

Olen osallistunut moniin kansallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin sekä sijoittunut useissa kilpailuissa. Näyttelyn kuvilla erilaisia sijoituksia on tullut yli 20. Kuviani on julkaistu esimerkiksi monissa lehdissä (mm. Helsingin Sanomat, Kameralehti, Keskisuomalainen, Keski-Suomen luonto, Kodin Kuvalehti, Koillis-Häme, Korkeakoulujen atk-uutiset, Luontokuva, Lutukka, Suomen kuvalehti, Suomen luonto, Vihreä Lanka) ja kirjoissa (kuten Kaunis kotimaa, Minun Suomeni, Sininen hetki, Suomen luonto - kasvit, Suomen luonto - nisäkkäät, Tahtiairot, Uhanalaiset kasvimme, Veneilykesä, Vuoden luontokuvat). Kuviani on välitettävänä neljässä kuvatoimistossa.

Minulla on tällä hetkellä valmiina kolme multivisiota: Metsän lumo, Sieniä Smetanan kera ja Metsä huutaa! Kuka vastaa?. Niissä kuvat muodostavat musiikin kanssa elävän kokonaisuuden. Luonnosta, matkailusta ja valokuvauksesta olen pitänyt monia kuvitettuja esitelmiä sekä kirjoittanut useita artikkeleita lehtiin ja kirjoihin.

Luottamustehtäviä valokuvauksen ja luonnonsuojelun alalla: